logomamaninjashop

Децата и алкохолът

Българчетата се запознават с алкохола още на 11-годишна възраст и родителите им не подозират нищо за „дружбата“, която наистина може да продължи цял живот. Да си затваряме очите за проблема, не означава, че нашето дете няма да влезе в тази мрачна статистика.

В началото е семейството

Американците, които също се борят с проблема, са измислили евфемизма „отговорна консумация на алкохол“. Тамошните майки и бащи са преценили, че след като проблемът е неизбежен, вместо да налагат строги забрани, могат да запознаят децата си с правилата (например да не пият на гладен стомах, да консумират много вода, ако са употребили алкохол), дори са сметнали за целесъобразно да позволят пиенето на алкохол в тяхно присъствие. В последните години стана популярно детското „шампанско“. То е почти задължителен елемент по рождени дни, тъй като възрастните го смятат за безобиден заместител, с който могат да държат ситуацията под контрол.

Оказва се обаче, че хлапетата интерпретират такова поведение на възрастните като разрешение. Така само се учат да пият повече, а не по-отговорно. Според изследвания, децата, които се запознават с алкохола на цитираната вече ранна възраст, са застрашени от алкохолизъм шест пъти повече от младите хора, които опитват алкохол за пръв път на 21 години. Имаме ли полезен ход като родители?

Да поставим темата колкото може по-рано

Макар да ни се струва, че е най-добре да отложим разговора за юношеския период, най-добрата възраст е началният курс. Иначе рискуваме да пропуснем момента – споменахме вече за първата глътка на 11 години.

Какво можем да обясним? Можем да започнем с това, че младият организъм не е „готов“ за спиртните напитки, да обясним как въздействат на здравето и да отговорим на въпросите, ако има такива. Това не е еднократен разговор, трябва да се връщаме на темата при всеки удобен случай, да добавяме нови факти и да засягаме все повече теми, които съпътстват употребата на алкохол (рискът от сексуално насилие, отравянето на организма и колкото да ни се струва нелепо – нарушаването на закона).

Да дадем пример

Както в случая с пушенето, нашите навици съобщават за нормите повече от думите ни. Можем да поставяме колкото си искаме ограничения и да наказваме, но ако научим детето, че е невъзможно да си весел, ако не си пил, то ще последва нашия пример. Затова трябва да се постараем домашният живот да не е скучен. Ако спортуваме заедно например, особено когато става дума за спорт със сериозен приток на адреналин, детето няма да се нуждае от допълнителни стимули.


Да развием емоционалния интелект

Първата бутилка може да се озове в ръцете на детето не от безделие, а от тревога, притеснение, разочарование - иначе казано от мъка. В периода на пубертета, то опознава нови чувства: влюбването, недоволството от собственото му тяло, загубата на близък или приятел. От примера на околните (или от филмите) вероятно е разбрало, че мъката може да се „дави“ в алкохол. Твърде вероятно е да открие, че в спиртните напитки могат да се „давят“ и други състояния. В такъв момент трябва да сме наблизо. Ако ние можем да управляваме емоциите си и да се справяме със стреса, трябва да научим и детето да прави това. Когато е разстроено, трябва да задаваме въпроси – защо е тъжно, какво му се е случило, в коя точно част на тялото се е скрила тази тъга или болка. Психолозите предлагат различни начини за справяне – да нарисуваш неприятностите, да ги опишеш в дневник, да излезеш да потичаш, докато се умориш толкова, че да спреш да мислиш. Това всъщност е начин да предпазим детето не само от вредата на алкохола, но и на наркотичните вещества, рискът от депресия или суицид.

Вижте още

Кой може да пострада

Семеен тимбилдинг

Разбира се, не можем да инсталираме камера за денонощно наблюдение на тийнейджъра, за да следим с какво се занимава, когато е извън дома. Както показва практиката, децата лъжат родителите си с лекота, неутрализирайки мириса на алкохол с дъвка например или оставайки да спят у приятел. Затова трябва да ги научим да се контролират сами. Можем да им предложим различни ситуации и внимателно да изслушаме мнението им, за да добием представа за ценностната им система и да можем навреме да я „коригираме“.

Ето няколко въпроса, които можем да зададем:

Защо според теб в някои страни продажбата на алкохол на лица ненавършили 21 години е забранена?

Какво ще направиш, ако разбереш, че шофьорът на колата, в която си се качил, е пиян?

Защо децата опитват алкохол, как мислиш?

Какво можеш да направиш, ако си на купон, на който много се притесняваш?

Какво можеш да кажеш на приятелите си, ако ти предложат алкохол?

employee rejecting alcohol 1208 60Да ги научим на думата „не“

Някои от нас възпитават децата си в безпрекословно послушание, смятайки това за най-сигурната застраховка от неприятности. Но в крайна сметка отглеждат конформисти, които са готови да отстъпят под всеки натиск. Колкото и клиширано да звучи, ние трябва да помогнем на детето да изгради ценностна система, за да може да взема правилните решения осланяйки се на нея. Да му позволим да прави избор само, да обсъждаме, не да налагаме забрани, да сме готови да приеме отказ, ако нашият пубер има убедителни аргументи. Ако го научим да казва „не“, когато трябва, ще го въоръжим срещу много неприятности, една от които е алкохолът.

Прочетете още

Детето ми няма самочувствие


Важна информация за родители и учители

За израстването на тийнейджърите в здравословна среда се грижи кампанията НЕ ПРОДАВАМЕ АЛКОХОЛ НА НЕПЪЛНОЛЕТНИ, която се осъществява съвместно със съмишлениците МВР, Кауфланд и НЛВК. “Самата аз съм започнала професионалния си път като учител и директор. Знам колко важно е да гледаме с родителите в една посока“, разказа Ваня Славчева от Сектор „Детска престъпност“ в МВР. „Най-важното е, когато поемаме този ангажимент, да осъзнаваме приноса на всеки един от нас и осъзнаването на тази отговорност – отговорността на зрелите, пълнолетни хора, които трябва да вземат най-доброто решение“, допълни Катерина Ушева от Кауфланд.

„Децата ни свикват да виждат от много ранна възраст напитката на масите. Това обикновено е придружено със забрани или топването на пръстчето. По този начин даваме сигнал, че това е нормално, а ние като родители сме тези, които могат да сложат граници. Изхождам от силната идея и вяра, че децата са личности и не санкциите, а разговорът е най-добрият път към тях“, разказа детският психолог Яна Алексиева, която заедно с учителя Емил Джасим проведе нетрадиционна родителска среща в столично заведение. Игра на асоциации, въпроси и отговори и най-важното – посланието на програмата - ИМА ВРЕМЕ, обединиха институции, бизнес организации и медии в голямата тема за добрия живот на децата.

По данни на спиритсБЪЛГАРИЯ, 100% от родителите са разговаряли с детето си след проведена среща, което доказва и ефективния диалог с екипа на програмата. Според проучването на ЕСПАД, публикувано през 2016 относно навиците на 11-15-годишни юноши, използването на алкохолни напитки е намаляло с 12% между 2003 г. и 2015 г.

Повече за програмата можете да научите на официалната платформа predi18.org и  konsumirai-otgovorno.bg, както и на facebook страницата www.facebook.com/roditelski.sreshti   


Препоръчваме ви още:

Те са толкова различни 
Детето и наргилето 
Ти, сериозно ли?!

Последно променена в Събота, 28 Декември 2019 20:53

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам