logomamaninjashop

Нов в класа

Да тръгне в ново училище е изпитание за детето, с което обикновено то се справя успешно, особено ако има нашата подкрепа и разбиране. Един от най-важните проблеми пред него е, че трябва наново да гради отношенията си със съучениците. Как да станеш „свой“ в чужда среда? И какво можем да направим, ако детето ни се окаже аутсайдер?

Различността е честа причина за отхвърляне на някого от останалите. „Черната овца“, която не може (или не иска) да бъде като всички, нерядко предизвиква изолиране от околните. Поводът може да е всякакъв. Друга етническа група или националност, физически проблем, говорен дефект, странна фамилия, необичайна външност (дори странна прическа). Може причината да е в оценките, ако са по-високи или по-ниски от тези на другите в класа. Може да е и финансова, ако семейството е по-заможно или по-бедно. Иначе казано – всичко, което те прави различен от останалите, те нарежда в рисковата група "той не е като нас". Прекалената родителска опека също може да стане причина за присмех от съучениците.

Не всички деца преживяват драматично ролята на отшелници. Но какво се случва, когато хлапето иска да има приятели и да получи признанието на съучениците си, а не може да създаде добри отношения с тях? Могат ли да помогнат родителите?

Как да разберем дали детето ни е аутсайдер в класа си? Има няколко основни "симптома": 

- радва се на всяка възможност да остане вкъщи, дори да се разболее;

- постоянно измисля причини да не посещава часовете, дори да е подготвено. Ако това не проработи, отива видимо без желание.

- нищо не споделя за съучениците си, не ги кани на гости и те не го канят. Не ходи на извънучилищните мероприятия на класа.

- прибира се от училище винаги в лошо настроение;

- забелязваме следи от физическо насилие, повреждане на дрехите или учебните му средства, често му изчезват ценни вещи и предмети.

Важно! Ако се съмнявате,

че детето ви или друго дете е жертва на насилие,

подайте сигнал на горещата линия

на Агенцията за закрила на детето - 116 111! 
5 122

Основен принцип: Не вреди!

Естествено всеки родител в подобна ситуация би изпитал потребност да защити детето си и да раздаде справедливост. И не само на хлапетата, които го са наранили по някакъв начин тяхното, но и на учителите, които не са предотвратили издевателствата. Но все пак не бива да губим самообладание. Трябва да помислим за последиците върху детето от нашата намеса. Твърде възможно е да му лепнат етикет „доносник“ и да направим ситуацията за него още по-сложна.

Първото, което можем да направим, е да се обърнем към класния ръководител. Можем да обясним позицията си. Той е свързващото звено и би могъл да регулира конфликта, да помогне на страните да се помирят и да намерят приемливо решение.
Ако това не се случи, следващата стъпка е срещата с директора на училището. В присъствието на класния ръководител може да се обсъди ситуацията, да се обясни защо учителят не е успял да намали напрежението и да се потърси друго решение. В ръцете на директора са съсредоточени по-голяма част от ресурсите за разрешаване на всяка сложна ситуация в училище.
Понякога, когато детето е станало жертва на издевателства, родителите търсят направо съдействието на полицията и Агенцията за закрила на детето. По-добре е да не се стига до подобни жалби и проблемът да се реши, преди да се задълбочи. Защото органите на реда могат да потушат конфликта, но не са в състояние да го разрешат. Впоследствие може дори да ескалира. Не чакайте проблемът да стигне дотам, че да се налага намеса на органите на реда. Вземете мерки навреме.

Както и да се развиват събитията, през цялото време детето трябва да чувства нашата подкрепа. Нужно е да положим всички усилия да повиши самооценката си. Можем да сме щедри на похвали и насърчение, дори по незначителни поводи. Трябва да покажем на детето, че вярваме в него. Можем да помислим за реализацията му в извънучилищна среда със записване в някаква форма – спорт, изкуство, компютърно програмиране и др. Твърде вероятно е там да попадне сред сродни души, а това безспорно ще му върне вярата в себе си.
960202487

Как да се интегрираш успешно на новото място

По-лесно е да предотвратиш един проблем, отколкото да се опиташ да го разрешиш впоследствие. Няколко елементарни правила могат да помогнат на детето да си създаде добри взаимоотношения с новите съученици.
- можем с личния си пример да научим детето на общителност, дружелюбие и отзивчивост;

- можем да поощряваме контактите със съученици извън училище; да проучим предварително какви са интересите им и да насърчим детето да ги кани на гости;

- можем заедно с детето да участваме в училищните празници и мероприятия; да се запознаем с някои деца от класа;

- можем да насърчим детето да бъде активно, да не стои настрана и да очаква другите да направят първата крачка към опознаване, нека инициативата е негова;

- децата не обичат показността; възможно е да се дразнят от това, че детето ни демонстрира по-висок стандарт от останалите;

- ако нивото му на подготовка е по-високо от това на останалите в класа, можем да му подскажем му, че е добре да помага на другите.

Човек се развива и усъвършенства цял живот. Ако ние се интересуваме от хората и събитията около нас, ако живеем ярко и наситено, ако сме интересни на самите себе си, ще бъдем добрият пример, от който детето ни има нужда. Активният, многостранно развит и позитивен човек по-лесно се адаптира в нова среда.

 

Препоръчваме ви още:

 

То е напаст, която убива 

Детето - жертва

 Трудни деца или трудни диагнози 

Как да разпознаем, че детето ни е жертва или насилник

Последно променена в Понеделник, 04 Септември 2017 14:35

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам