Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *

Сексуалното възпитание по света и у нас


Вариантите на сексуална просвета по света са наистина многообразни – от християнски проповеди за вредата от секса в някои северноамерикански щати, до ранното полово образование в Швеция и Холандия. Можем да се запитаме и къде сме ние, но тъй като отговорът е известен, да погледнем най-напред към любопитните инициативи за сексуално ограмотяване в чужбина.


САЩ – шоу програми и християнски гастроли

През 2015 година, по време на вечерното си шоу Last Week Tonight, водещият Джон Оливър поставя темата за сексуалното възпитание в САЩ и коментира какво не е наред с него. До този момент програмите по полово възпитание са задължителни в 22-а от общо 50 американски щата. Само в 13 от тях има изрично изискване фактите, цитирани в тези часове да са достоверни от медицинска гледна точка (каквото и да означава това).

В същото време, в някои части на страната са много популярни лекторите от различни християнски организации. Особено известна е Пам Стензъл, която по време на „беседите“ си откровено крещи срещу учениците, че няма никаква нужда от сексуално образование. Макар да има известна доза прагматизъм в някои от възгледите й, прави впечатление, че риториката й е изградена изключително върху отговорностите на жената и нейната девственост. Призовава момичетата да пазят своята непорочност непокътната, докато се омъжат, и да не предизвикват съдбата с подранили контакти. Вероятно Пам разчита на два ефекта от проповедите си – една част от публиката доброволно да се откаже от предбрачния секс, а другата изобщо да не помисля за подобно общуване доживот.

546d49ae5fa9b.image
В друга популярна разновидност на тези лекции в САЩ, момичетата, които са имали сексуални връзки с няколко партньора са сравнявани с „многократно използвана четка за зъби или дъвка“. За момчетата и техния полов живот нищо не се споменава. В  подобна стилистика са изградени речите на проповедничката – Шели Донахю, която гастролира в училищата из страната с тренинги за въздържание. Една от любимите метафори на Шели е лентата скоч. Лекторката залепя лентата на ръката на момче и нагледно демонстрира как тя губи първоначалните си качества, когато се лепи от един на друг многократно.

Това, разбира се са куриози, но има и учители, които наистина се стремят да бъдат полезни на децата. На тях обаче им пречат ненормалните условия за работа. В Мисисипи например, учителят е задължен да проведе час за контрацептивите, но да се прави демонстрация с истински презерватив е забранено със закон. Затова местният преподавател Санфорд Джонсън излиза от положение с помощта на собствения си крак и чорап. Ако на някого това му се струва прекалено, може би трябва да споменем, че една трета от децата в Мисисипи са родени от тийнейджърки. В този щат за сексуално възпитание се заговаря едва в последните години, а продажбата на презервативи на непълнолетни е забранена.


johnson sanford 0


Европа – безплатни контрацептиви и задължителни уроци по полова култура в детската градина


Швеция и Холандия са двете страни, в които има единна държавна концепция за задължително сексуално образование.

Швеция е родината на половото ограмотяване, което става задължителен учебен предмет още през 1955 година. Но първите уроци са факт още в началото на миналия век в девическите училища в Стокхолм. Шведската асоциация за сексуално образование (RFSU) е основана през 1933 година по инициатива на Елиз Отис-Йенсен.
Днес сексуалното образование е част от дискусиите по различни социални и етични теми: последствията от злоупотребата с алкохол и наркотици, натискът на връстниците и нормите на половете. Програмата е гъвкава и отворена – няма задължителен брой часове по този предмет, училищата имат правото да решават това. Ежегодните проучвания сред младите хора на възраст 15-25 години показва, че основната информация за сексуалния живот, контрацепцията и венерическите заболявания те са получили точно в училище.

590

През 1965 година в Швеция е издадена книгата на психолога Мадж-Брит Бергстрьом за сексуалното възпитание, предназначена за ученици.


В Холандия часовете по полова култура са регламентирани със закон и започват още в началното училище, макар че първи стъпки се правят още в детската градина, при четиригодишните. Осемгодишните холандчета вече са добре запознати с половите различия при момчетата и момичетата, а 11-годишните обсъждат сексуалната ориентация и вариантите за контрацепция. Системата включва няколко основни принципа: сексуално разнообразие – което всъщност означава толерантност към чуждите сексуални предпочитания (законните, разбира се) и помощ за развиване на навици за защита от сексуално насилие или принуда.
Холандските тийнейджъри, за разлика от своите връстници в други страни, не бързат да започнат полов живот. А тези, които го правят в 9 от 10 случая използват презерватив (изследване на Rutgers WPF). В Холандия има изключително ниско ниво на бременности сред непълнолетни (в САЩ е пет пъти по-високо). Същото може да се твърди и за венерическите заболявания и СПИН. Освен часовете по полова култура има и други положителни фактори, които влияят на тези процеси – автомати за контрацептиви и безплатни противозачатъчни средства за лица до 21 години.

Сексуалната култура (в един или друг вид) присъства в училищните програми на Франция, Швейцария, Финландия и Дания. По норвежката телевизия например бе излъчен мини сериал за половото съзряване със заглавие „Пубертет“. В няколко кратки серии популярна местна водеща разказва (и показва) всичко, свързано с промените в пубертета. Сериите се наричат „Пенис“, „Гърди“, „Вагина и менструация“ и т.н. Могат да бъдат видени в ютуб (след деклариране на нужната възраст). Тази водеща не използва метафори и евфемизми. Разказите й за пениса и вагината са съпроводени с демонстрация върху споменатите органи, с участието на доброволци.

Във Великобритания задължителното сексуално възпитание е утвърдено със закон едва през март тази година. Реално програмата ще стартира през 2019-а. Всички деца, навършили 4 години, ще бъдат информирани за безопасните и здравословни отношения между половете. В някоя (все още неопределена) възраст на учениците ще бъде разказвано за сексуалните контакти и контрацепцията. Родителите обаче ще имат право да решават дали да допускат децата си на тези уроци или не. Все пак във Великобритания (както в много други европейски държави) има толерантност към религиозните догми на различните етноси.

В същото време – у нас

През март тази година омбудсманът Мая Манолова и колегите й от 17 страни се обединиха около предложението сексуалното образование да стане задължителна част от учебната програма като мярка срещу насилието, ранната бременност и абортите. Предложението бе отправено по време на тридневна среща на омбудсманите от Европа, лобиращи за по-строги мерки за правата и сигурността на децата във и извън училищата, на която страната ни бе домакин. До момента ангажимент от Министерствата на образованието и здравеопазването няма, но те имат да провеждат сериозни реформи.
От друга страна, също през март, беше оповестен анализ на Държавната агенция за закрила на детето, според който от 1 октомври 2015 г. до 14 декември 2016 г. са установени 853 регистрирани случая на ранно съжителство и брак и ранно раждане от малолетни и непълнолетни. Родени са 405 бебета от малолетни и непълнолетни от общо 448 бременности.

Иначе ние имаме Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции в Република България 2017 - 2020 г. В нея е записано:

През последните години в редица представителни за страната изследвания и статистически данни бяха констатирани изключително тревожни тенденции по отношение на здравето на младите хора, свързани с техните знания и поведения:

- 22,82 % (2009 г.) от младите мъже и жени на възраст 15-24 години познават начините на предпазване и отхвърлят основните заблуди по отношение на предаването на ХИВ;

- 8,28 % от младите мъже и жени на възраст 15-24 години са имали полов акт преди 15-годишна възраст;

- една пета (20,88 %) от младите мъже и жени на възраст 15-24 години са имали повече от един сексуален партньор през последните 12 месеца (към момента на изследването).

- 31,17 % от младите мъже и жени на възраст 15-24 години, които са имали повече от един сексуален партньор през последните 12 месеца, не са използвали презерватив;
- броят на абортите сред момичета на възраст 15-19 години за 2013 г. е 2590 (8.78%), а при тези на възраст под 15 г. – 137 (0,46%). Всеки единадесети аборт е извършен на лице до 19 години;

- новорегистрираните случаи на ХИВ серопозитивни лица на възраст от 15 до 24 години за периода 2010 – 2014 г. са 169 (18%) от 934 общо новорегистрирани ХИВ серопозитивни за този период.


При тази статистика сексуалното образование в училищата все още се свежда до епизодични беседи в часовете на класния ръководител или инцидентни лекции на представители на неправителствени организации


Още по темата за сексуалното образование:

Имало едно време секс 
Тийнейджърът се влюби - какво да правим? 
Как да говорим с децата си за секс

Материала подготви Янка Петкова

Снимки: интернет

Последно променена в Сряда, 02 Август 2017 18:21
Прочетена 4040 пъти
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Сами пишем себе си

Сами пишем себе си

25 Апр, 2018 Истории

Въпрос на оцеляване

Въпрос на оцеляване

25 Апр, 2018 Здраве

Удобното дете

Удобното дете

25 Апр, 2018 Възпитание

Майката не е само "инкубатор"

Майката не е само "инкубатор"

25 Апр, 2018 Добра форма

Бавачка или баба

Бавачка или баба

25 Апр, 2018 Възпитание

Facebook

Hi, Granny :) #mamaninja #grandson #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on