logomamaninjashop

Ти, критикът – комплексите на тийнейджъра

Когато си тийнейджър е лесно да бъдеш критичен към себе си. Но ако непрекъснато си повтаряш негативни неща, може да започнеш да им вярваш. Напълно е възможно изобщо да не са верни. Не се поддавай на подобни мисли, намери по-добър начин да се справиш с тях. Това ще ти помогне да видиш най-доброто в себе си.


Комплекс
#1: Грозен/на съм

Реакция: Така ли е наистина?

Трудно е да виждаш перфектно изглеждащи модели и звезди в социалните мрежи, без да си помислиш, че не можеш да се мериш с тях. Просто помни: това не е истина! Стилистите и програмите за обработка на снимки им помагат да изглеждат така. Огледай се добре. Открий чертите, които харесваш в себе си. Може би имаш страхотни очи или невероятна усмивка? Концентрирай се върху позитивното.

fitteen slideshow 6liesyoutellyourselfslideshow 04 w1


Комплекс
#2: Дебел/а съм

Реакция: Преразгледай убежденията си!

Ти си много повече от външния си вид (сигурно си го чувал). Освен това, ние често вярваме на негативните неща, които мислим за себе си, без да имаме доказателства. Притесняваш се, че имаш наднормено тегло? Добре е да се консултираш със специалист. Той би могъл да прецени дали наистина имаш нужда от отслабване. Можеш да използваш тийнейджърски BMI (индекс телесна маса) калкулатор. Ако имаш нужда от отслабване, работете заедно. Съставете план, с който да станеш по-здрав и да се чувстваш по-добре.

 

Ако смятате, че детето ви има проблем с храненето, 

прочетете тази статия.

fitteen slideshow 6liesyoutellyourselfslideshow 05 w1


Комплекс
#3: Зле съм със спорта

Реакция: Промени фокуса си!

Чувстваш се неатлетичен? Упражнявай се в свободното си време. Фокусирай се върху това, което те привлича в спорта. Може би харесваш колективните игри или ти е приятно да бъдеш на открито? Да си активен е и чудесен начин да „изгориш“ стреса.

fitteen slideshow 6liesyoutellyourselfslideshow 06 w1


Комплекс
#4: Тъп съм

Реакция: Прецени какво можеш да контролираш!

Никой не е добър във всичко, но можеш да се съсредоточиш върху предметите и уменията, които те затрудняват. Запитай се, дали си потърсил помощ. Когато ти е трудно, спомни си какво те е вдъхновявало преди. Какво направи тогава, за да подобриш ситуацията?
 fitteen slideshow 6liesyoutellyourselfslideshow 07 w1


Комплекс
#5: Нямам никакви приятели

Реакция: Промени нагласата си!

Приятелството не се определя от броя харесвания, които получаваш във Фейсбук. То означава да си обкръжен с хора, на които можеш да се довериш. Чувстваш се самотен? Опитай да излезеш и да създадеш нови познанства. Присъедини се към клуб или отбор, стани доброволец, или тръгни на уроци (музикални, езикови), за да срещнеш други с твоите предпочитания. Общите интереси създават моментална връзка с хората.

fitteen slideshow 6liesyoutellyourselfslideshow 08 w1


Комплекс
#6: Твърде нисък или висок съм

Реакция: Забрави!

Ръстът не е нещо, което можеш да контролираш. Иска ти се да станеш по-висок? Или да не стърчиш толкова? Отговорът е един и същ – стой с вдигната глава. Добрата осанка те кара да изглеждаш по-привлекателен и по-уверен. За да поддържаш самочувствието си високо, си кажи нещо хубаво – например колко си мил или забавен.

fitteen slideshow 6liesyoutellyourselfslideshow 03 w1

Позитивен монолог

Когато се чувстваш зле, мисли позитивно. Ако го правиш достатъчно дълго, можеш да промениш посоката на мислите си. Ето как.

Първа стъпка: Осъзнай кога се подценяваш.
Втора стъпка
: Кажи си нещо хубаво в замяна.
Трета стъпка
: Повтори го.

fitteen slideshow 6liesyoutellyourselfslideshow 09 w1
Упражнението води до съвършенство
Да си кажеш веднъж, че си хубав или умен няма да проработи. Вярваш на негативните мисли, защото ги чуваш постоянно. Ще ти струва известно усилие и време, за да ги замениш с позитивни, но можеш да го направиш.

fitteen slideshow 6liesyoutellyourselfslideshow 10 w1

Помощ от приятел

Не страдай тихо, когато минаваш през трудности. Говори с родител, треньор или друг възрастен – особено ако си се чувствал зле повече от две седмици. Ако се нуждаеш от тласък - излез с приятели. Те могат да ти помогнат да преоткриеш най-добрите си качества и да те разведрят.

Превод: Мария Петрова

Източник и снимки: fit.webmd.com

Препоръчваме ви:

 

 

Житие и страдание на тийнейджърския гардероб

Най-дразнещите навици на родителите

Майките не правят така 

Един ден те ще са ни благодарни 

Родители и тийнейджъри - как да съхраним връзката си

Последно променена в Събота, 08 Юли 2017 11:57

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам