Двойка по математика!

Автор: Мария Пеева

Вчера Коко ми се обади от училище, разплакан.

- Мамо, ще ти кажа нещо ужасно! Имам двойка по математика!

Коко не е най-добрият ученик сред моите момчета и не му е любим този предмет. Отдавна съм приела фактите и се старая да ценя и поощрявам силните му страни, защото в крайна сметка не може всеки да е математик. Затова и не реагирах притеснено, а почнах да го успокоявам.

- Коки, може ли да се разстройваш толкова за една слаба оценка? Явно нещо не си разбрал или си пропуснал. Не е приятно, но на всеки се случва да получи двойка. И аз не съм имала само шестици едно време. (Всъщност имах само шестици и веднъж единица за подсказване, но не е подходящ момент за тези подробности).
Плачът рязко спря и Коко заяви:
- Ех, исках повече да те стресна! Всъщност имам 5,76!!! И на всичкото отгоре това е най-високата оценка в класа. Е, добре де, една от най-високите. Ама ти защо така не се хвана? Сега ще звънна на татко!

Засмях се и затворих. Това ще е интересно, си казах! Иван, за разлика, от мен много иска Коко да е отличен математик. Дори спорихме преди време дали трябва Коко да ходи на уроци по математика, след като не го влече. Това е един от въпросите за възпитанието на децата, по които все още имаме разногласия. Направо нямам търпение да разбера реакцията на баща му.

След малко Иван ми звънна.
- Довечера ще говоря сериозно с тези деца! Не може такива шеги да си правят с мен!
Напуши ме смях.
- Коко наистина ти се е обадил!
- Аха, значи и ти си в играта? Ама бива ли такива номера да ми правите?

Оказа се, че Коко, недоволен от моята слаба реакция, решил да подсили ефекта. Обадил се на баща си, хлипал сърцераздирателно и бърборел нечленоразделно. Иван, като всеки родител в такава ситуация, се притеснил, че нещо лошо се е случило с детето, скочил, хукнал към колата да отива в училище. И вече бил готов да потегли, когато Коко си признал, че нищо не е станало, даже има повод за похвала.
- Ще ме умори това дете. Направо е роден за актьор. Ама може би и за математик става, виж как взе да ги разбира задачите. - ми каза Ванката.

Разказвам ви го, защото преди време ви бях споделила как ни е трудно да убедим Коко да полага повече усилия за домашните си, особено за математиката. Може да прочетете за това в тази история. Тогава с татко му не само спорихме, ами и за малко да се скараме, защото той държи много на пустата му математика и се притеснява за Коко. Аз също обичам математиката, но повече държа детето да прави това, което обича и да се развива със своето темпо. В крайна сметка, тъй като у дома аз се занимавам повече с образованието на децата, Иван прие да опитаме по моя начин. И се оказа, че при нашето дете работи добре. Споделям го с вас, защото може да решите да пробвате и вие тази тактика - без пресиране и без настояване. При Коко се оказа ефикасна, дано помогне и на още някого.

И така, какво направихме всъщност? Поговорих с Коко спокойно за училището и уроците, помолих го честно да ми каже защо не се справя много добре. Той първо се измъкваше от разговора, но после се разприказва откровено. Изслушах колко не обича математиката, колко му е трудна, колко са дълги домашните и най-вече колко му е скучно. Съгласих се с всичко това. После му казах следното:

Винаги когато не разбереш в училище или ти е трудно да си решиш домашното, можеш да ни попиташ. Но ние повече няма да те питаме дали си готов с уроците, дали си решил задачите, нито какви оценки имаш. Няма да ти се караме и да ти правим забележки за ниски оценки и няма да те наказваме и да те лишаваме от свободно време.

Оценките са твои, знанията са твои, отговорността е твоя.

Можеш да ни попиташ сам, ако имаш нужда от помощ. Но ако искаш, може дори изобщо да не учиш математика. Е, има риск да те изгонят от училище, защото с двойка за годината по математика не можеш да продължиш в следващ клас. Но е важно да знаеш, че ние няма да те караме насила да я учиш тази математика и не очакваме от теб да си голям математик, нищо че двамата ти братя и баща ти разбират от математика. Всъщност ние мислим, че ти си прекрасно дете и те бива за много неща, нищо чудно да те бива и за математика. И да не те бива, пак ще те обичаме. Така че занапред решаваш ти.

След този разговор спряхме да говорим за математика и да питаме за оценки. Така или иначе ги виждаме в електронния дневник, но се разбрахме с Иван да не коментираме нищо, докато детето не реши само да говори за тях. Известно време нищо не се случваше, в дневника продължиха забележките от сорта, че Коко е разсеян, продължиха тройки и четворки. След време обаче започнаха да се появяват повечко петици, Коко започна по-често да пита за задачите. Миналата неделя му обяснявах задачите от движение, той сам пожела. А после ме прекъсна и ми ги обясни по още по-лесен начин, както са го учили в училище. Прегледах му домашното и се оказа, че няма нито една грешка, което отдавна не беше се случвало.
- Виж ти. - казах. - Браво на теб. Оказва се, че математиката наистина ти е интересна.

И ето че вчера Коко ни изненада с тази уж “двойка”, която всъщност е шестица.

Според електронния дневник излиза, че Коко е започнал да се справя много по-добре по всички предмети. Ето какви съобщения получавах преди:

Калоян е твърде шумен в часовете, трудно се организира и не успява да покаже големите си възможности. Впечатлена съм от креативността му, но малко по-висока лична организираност ще му помогне да се изяви по най-добрия начин.

Коко има големи възможности и необходимите знания, за да постига отлични резултати, но е доста разсеян и често бъбрив.

Ето какви са последните две съобщения:

В последната седмица Калоян ме радва със серия успешни изяви - повече внимава и се старае, отговорите му са по-пълни и логични, дори е по-подреден. Надявам се да запазим това отношение и този подход към задачите по-дълго, за да постигнем представяне, съответстващо на нивото му.

Калоян се справя отлично! Упражненията в клас решава бързо и вярно, устните отговори са безупречни.Понякога трудно се справям с неговата емоционалност. Често излиза от темата, иска само той да разказва. Знам,че е характерно за възрастта и не се сърдя.

Тази сутрин Коко беше станал много преди нас и вече решаваше последната си задача от домашното по математика, когато се събудихме. Не знам какво става с това дете. Нямаше как не споделя и с вас.

Изглежда усещането, че имаш избор и носиш отговорност за него, работи по-добре от лекциите и назиданията, дори когато си съвсем малко момченце.

Баща му го похвали и му каза, че каквото и да прави, когато порасне, математиката винаги ще му помага и затова много се радва, че придобива самочувствие и се справя все по-добре в училище. Математиката е важна и за великите готвачи, нали така? Как иначе ще сметнеш продуктите, грамажите и пропорциите?

DSC 5552

 

А Коко, след като си написа домашното, седна и на бърза ръка си измисли сам настолна игра и направи картите за нея. Можело да стане дизайнер на игри, или влогър, или готвач, още не е решил, ми каза. Не знам какъв ще бъде някой ден, но ще се погрижа да получи от нас достатъчно подкрепа и обич, за да сбъдне своите мечти, а не нашите. 

 

29404511 10214188172152005 456545472 o

 

А прочетохте ли Лайфхакер?

Последно променена в Събота, 24 Март 2018 17:56
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

8 часа насаме със себе си

8 часа насаме със себе си

28 Дек, 2018 Възпитание

Обещайте си

Обещайте си

31 Дек, 2018 Истории

Пожелайте им лош късмет

Пожелайте им лош късмет

04 Ян, 2019 Образование

Зодиак 2019

Зодиак 2019

03 Ян, 2019 Забавно

Всички обичат Лего

Всички обичат Лего

17 Дек, 2018 Развлечения

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам