За нова образователна система

Проблемът с образованието в България е изключително наболял. Осъзнават го в еднаква степен и родителите, и учителите. Образователна система, която не отговаря на съвременните потребности и изисквания и която не дава реални умения на учениците; неадекватно заплащане на учителския труд и липса на възможности за професионално развитие; учебници, тежки на килограми и леки на материал; агресия между ученици и агресия между учители и ученици; насилие в ясли и градини; неадекватни условия за адаптация на деца със СОП... всичко това са само някои от проблемите, които очакват решение.

На 04.06.2017 г. се учреди Национална гражданска инициатива ЗА КАЧЕСТВЕНА И ИНОВАТИВНА ОБРАЗОВАТЕЛНА СИСТЕМА. Национална гражданска инициатива е една от четирите форми на пряко участие на гражданите в управлението. По същество националната гражданска инициатива представлява отправяне на предложения, подкрепени с подписка, от страна на гражданите към Народното събрание или към органи на централната изпълнителна власт за решаване на въпроси от национално значение.

Ние – гражданите, считаме, че образованието в България е въпрос от национално значение. Затова и осъзнаваме необходимостта от адекватни законови промени, имащи за цел да се замени остарелият и неработещ модел на отглеждане и обучаване на децата с модел, базиран на иновативни добри практики. Имаме конкретни предложения за това как съвременната образователна система може да изгради не само знаещи, но и мислещи, инициативни и емоционално интелигентни млади хора.

И вие искате това, нали? Можем да го направим заедно! Защото сме гражданско общество и имаме право да изискваме по-добро образование за децата си! Защото те са бъдещето ни! А ние държим те да бъдат щастливи, компетентни, успешни. И да останат в България!

Какво предстои? В периода 20 юни – 01 септември 2017 г. на територията на цялата страна ще се организира подписка, в която всеки може да подкрепи инициативата за подобряване на качеството на образователната система. Нека бъдем част от голямата позитивна промяна, защото тя е възможна само и единствено с участието на всички ни!

 

Ако желаете да бъдете част от нашия екип или доброволец в организацията на подписката, не се колебайте да се свържете с нас! Търсим активни родители и учители, които желаят промяна.

 

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАЗРЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ В СИСТЕМАТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО

 1. Въвеждане на мандатност на началниците и директорите в системата на образованието, включително на директорите на ясли, детски градини и училища.

 2. Въвеждане на методики за подбор на абсолютно всички постоянни и временни ръководители и служители в системата на образованието. 

 3. Въвеждане на периодични тестове и събеседвания за определяне на състоянието на всеки един служител в детските ясли, градини и училищата.

 4. Създаване на независима комисия за цялостен надзор на системата на образованието, в чиито правомощия да бъде включено и налагане на наказание дисциплинарно уволнение при безспорно установяване на наличие на насилие, независимо от какъв характер от страна на служители в ясла, детска градина или училище.

 5. Въвеждане на постоянно наблюдение чрез технически средства във всички помещения на ясли, детски градини и училища.

 6. Осигуряване на адекватен брой специалисти като психолози, логопеди, педагози, социални работници и др. във всички ясли, детски градини и училища.

 7. Промяна на целия адаптационен модел при първоначалното постъпване и при смяната на ясла, градина или училище.

 8. Въвеждане на периодични, ефективни задължителни обучения на служителите в яслите, детските градини и училищата. 

 9. За всяко дете със СОП да бъде осигурен помощен персонал.

 10. Да се разреши на родители при желание и възможност да подпомагат в ежедневните дейности от чисто битов характер яслите, детските градини и училищата. 

 11. В яслите и детските градини телевизия и интернет да бъдат използвани единствено с учебна цел. 

 12. Гъвкаво и адекватно финансиране на системата на образованието във всичките й аспекти.

 13. Оптимизиране на процедурата за учредяване на учителски синдикати.

 14. Други мерки за повишаване на качеството на образователната система.

 

Координатори на подписката:

Антонина Кенова – тел. 0878915139

Ема Черногорска – тел. 0887295875

Фейсбук страница на инициативата - ето тук. 

 

 

Препоръчваме ви и статията  ни "Вдигнете, госпожо, мама я мери - 13 кг.", която разглежда проблема с безумно тежките учебници на малките ученици.

В Училището, което убива мечтите, засягаме темата защо млади и кадърни учители напускат системата.

В За някои учители в училище разглеждаме някои недопустими практики, които се срещат и днес.

Глупости на килограм засяга нелепостите в някои учебници.

За агресията сме писали много теми, може да погледнете ето тази - Как да разпознаем, че детето ни е жертва или насилник.

 


Последно променена в Четвъртък, 08 Юни 2017 17:27
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
 1. Най-популярни
 2. Най-нови

8 часа насаме със себе си

8 часа насаме със себе си

28 Дек, 2018 Възпитание

Пожелайте им лош късмет

Пожелайте им лош късмет

04 Ян, 2019 Образование

Обещайте си

Обещайте си

31 Дек, 2018 Истории

Зодиак 2019

Зодиак 2019

03 Ян, 2019 Забавно

Скъпи Дядо Коледа!

Скъпи Дядо Коледа!

23 Дек, 2018 Забавно

Коледата невъзможна

Коледата невъзможна

23 Дек, 2018 Истории

Даровете на родителството

Даровете на родителството

30 Дек, 2018 Отношения

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам