Защо е важно да отвръщаме на детската агресия с любов

Мария Петрова, една от майките в група, която редовно следя, написа днес този текст във фейсбук:
 
Не е нормално родители да крещят на учител пред децата, независимо какво се е случило - след такава сцена, как точно ще се гледат утре и с какъв авторитет ще им въздейства учителят?!
 
Не е нормално родители да се нахвърлят с грозни думи и обиди върху проблемно дете - детската агресия е винаги израз на неудовлетворени емоционални нужди и това се лекува с разбиране, приемане и обич! Дайте шанс, защото никой не е застрахован, ако в градината детето му е кротко, как точно ще му повлияе пубертета някой ден.
 
Не е нормално проблемите между 3-годишни деца да се решават с формулата "като те удрят, удряй и ти!"- не живеем в джунгла, а в общество! Агресията провокира агресия, това е безкраен процес, който един ден ескалира на Околовръстното и може да е до там! Всички страдаме в какво студено и нетолерантно общество живеем - ами дайте да го променим пък най-накрая, ние сме тези, които възпитават новото поколение!
 
 
 
Детето на Мария не проявява агресия, то не е насилникът и проблемното дете в конкретния случай. С този призив тя не защитава собственото си дете, а това, което е проявило насилие. Случката е обичайна - някое от децата е по-агресивно, учителката не е отреагирала правилно и навреме. Разгневените родители на жертвата заплашват учителя, нахвърлят се върху проблемното дете и неговите родители. Интересна беше обаче реакцията на майките в групата, голяма част от които не разбраха Мария и нападнаха и нея, задето защитава побойник. Спомних си една подобна ситуация, при която и аз станах обект на нападки, когато се опитах да защитя друг агресор. За мен е важно да се осъди действието и да се вземат мерки да не се повтаря. За наказването на извършителя си има органи и процедури. Саморазправата не е приемлива, освен ако не става дума за самоотбрана или непосредствена опасност за жертвата.
 
 
Всеки божи ден чета статуси и коментари от сорта на "Ако бях аз, щях да убия тази учителка". "На твое място щях да смачкам този изрод". "Защо не излезе от колата да го пребиеш?". В повечето случаи това са първични реакции и хората, които ги изричат, не биха постъпили така в реалния живот.
 
Но някои го правят. И умират хора. В последните години се сещам поне за няколко случая, когато медиите гръмнаха с убийства и побои на непознат човек в изблик на гняв. Да убиеш някого, защото ти е отнел предимство? Защото те е наругал? Защото те е погледнал накриво? Нима си струва?
 
Да се нахвърлиш на тригодишно дете, защото е ударило друго дете? Дали това ще го спре следващия път?
 
Помислете си.
 
 
 
 
 
 
Последно променена в Събота, 11 Февруари 2017 15:34
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

8 часа насаме със себе си

8 часа насаме със себе си

28 Дек, 2018 Възпитание

Пожелайте им лош късмет

Пожелайте им лош късмет

04 Ян, 2019 Образование

Обещайте си

Обещайте си

31 Дек, 2018 Истории

Зодиак 2019

Зодиак 2019

03 Ян, 2019 Забавно

Скъпи Дядо Коледа!

Скъпи Дядо Коледа!

23 Дек, 2018 Забавно

Коледата невъзможна

Коледата невъзможна

23 Дек, 2018 Истории

Даровете на родителството

Даровете на родителството

30 Дек, 2018 Отношения

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам