За дигиталните деца… и аналоговите им родители

Ивелина Атанасова е жена с мисия. Може да ни разкаже какво ще се случи в близко (и не толкова близко) бъдеще в сферата на технологиите. Да ни научи да общуваме ефективно с дигиталното си дете. Да обясни как трябва да изглежда съвременното образование и да преобърне представите ни със своята методика за иновативно обучение. Можем да й вярваме, защото е лидер, който привлича все повече съмишленици за каузата си DigitalKidZ. Освен това е посветен дигитален родител. Според нея, децата са готови за промяната, трябва само да бъдат убедени възрастните… и както казва Жената на годината в категория „Иновации и Хайтек“ за 2016: „Аз знам как може да стане това“.

15326226 10207279346253190 92148594785942574 o

Кои са дигиталните деца?

Наричаме днешните деца „дигитални“, защото те не познават света преди технологиите. Раждат се, живеят и израстват в свят, контролиран от технологиите. И ако за нас възрастните, предизвикателството по отношение на технологиите е да се научим да ги ползваме, за съвременните деца това е умението да мислят критично, когато ги ползват. Европейската комисия счита, че „дигиталните деца“ се нуждаят от насоки за инструментите, които могат да ползват, за да бъде потребата им на интернет безопасна и отговорна. Ние превърнахме нуждата в мисия на Фондация “Дигиталните деца”.

701984 1061794723878903 4294370788704632364 o 1

Това, че децата опознават дигиталния свят във все по-ранна възраст трябва ли да ни тревожи? Какъв е продуктивния подход от страна на родителя?

Дигиталните технологии са част от еволюцията на обществата ни. Съвременните проучвания сочат, че единствено обществата, овладели технологичното развитие, ще се развиват стабилно и в икономически аспект. Ето защо не намирам причина за страх. През последните две години с екипа на DigitalKidZ акцентираме върху технологично развитие на обществата, върху промените, които настъпват в науката, транспорта, комуникациите по време на технологичната революция. Защото ако днес вниманието ни е приковано от забраните на смартфоните в клас, много по-важно е да осъзнаем, че следващата стъпка в технологичното развитие ще бъде известно като “интернет на нещата”, където устройствата като физически преносител ще стават все по-малки и все по-разпространени – очила, коли, часовници, бижута и дори пътните знаци по улиците ни ще са снабдени с датчици, които следят показателите, активността и местоположението ни и ще изпращат огромни пакети с информация. Ако до тогава не сме осъзнали, че дигиталната грамотност трябва да се възпитава и изгражда от най-ранна детска възраст, рискуваме да загубим същността им, да загубим човеците в света на технологиите и роботите. Повярвайте ми, това време е много по-близо, отколкото си представяме.

14633446 1241073749284332 9156485733028526161 o

 

Как да създадем онлайн сигурност за децата си?

Изповядвам философията за т.нар. “контролирано доверие”. Масово родителите не са запознати с онлайн идентичността на децата си, нито с виртуалните им приятели или интереси – препоръчваме инсталирането на мониторингови софтуери на всички устройства на децата и периодично информиране за техните потребителски навици в интернет. Статистиките сочат, че всяко трето дете е обект на кибертормоз, а всяко шесто получава сексуални съобщения онлайн. На пазара вече има достатъчно софтуери за родителски контрол, на последната конференция на DigitalKidZ през ноември 2016 г. представихме и първият български такъв – Protect your kid – важно е родителите да ги ползват. Апелирам още, мониторингът на устройствата да се използва със знанието и разрешението на детето и да бъде ограничен достъпа и регистрацията им в социалните мрежи, поне докато не навършат 13 години, каквито са и условията за ползване на Facebook, изключително съобразени със законовите рестрикции.

14853231 1241076969284010 7948494722427116859 o

Говорите за „дигитална близост“, как да изградим такава близост с децата си?

Преди всичко с диалог. Незнанието не е оправдание, нужно е желание. Вече близо половин години в сайта на DigitalkidZ – www.digitalkidz.eu разпространяваме безплатни “Наръчици със съвети за родители” за изграждане на тази т.нар. “дигитална близост”. Има изключително интересни статии в блога ни, организираме два пъти годишно конференции, а в следващите няколко седмици започват и първите ни съботно-неделни обучения за деца и родители. Важно е да осъзнаем, че безконтролният достъп на подрастващите до интернет е опасен. Това засяга не само съдържанието в мрежата, но времето, което прекарват пред устройствата. Опасно за здравето им. Опасно за емоционалното им развитие и комуникационни умения. Опасно за интелектуалното им развитие. Опасно дори за тях като личностно развитие. Наивно е да даваме смартфон с достъп до интернет в ръцете на детето си, с убеждението, че то не знае какво да го прави. Това, че днес не се е случило нищо лошо, може да ни изиграе изключително лоша шега след 5 години. Време е да започнем да възпитаваме безопасната и отговорна употреба на дигиталните устройства и интернет у децата ни, подобно на начина, по който ги учим да не бъркат в контактите у дома и да боравят отговорно с електрическите уреди и острите предмети в кухнята. Наивността, бягането от отговорност и отричането на потенциалните заплахи са в ущърб единствено на децата. На “най-скъпото ни”.

Какво включва реалната дигитална грамотност?

 “Дигитална грамотност” е съвсем нов термин, въведен преди по-малко от 10 години от Пол Джилстер в книгата “Дигитална грамотност”, което обяснява ниската му популярност сред обществото. Важно е да подчертаем, че дигиталната грамотност надхвърля ИТ уменията. Понятието се използва, за да акцентира върху способностите на човек да оценява и интерпретира информацията. Това включва в себе си умението за работа в екип и комуникационните умения, умението за създаване на иновации и съдържание, умението за решаване на проблеми, критично мислене и медийна грамотност, онлайн сигурност. Дигиталната компетентност се определя от Европейския съюз като една от осемте ключови компетенции за учене през целия живот и предопределяща умението на индивида да придобие други ключови умения – чужд език, математика, креативност.

Екипът Ви разработи образователни програми, като резултат от стремежа технологиите да „влязат“ в класните стаи. Това, разбира се, е дългосрочен проект, но какво показват резултатите до момента? Разкажете повече за проекта „Училище с отворен код“.

“Отвореният код” е термин на технологичния бранш. Използва се за софтуерни продукти, разработвани и поддържани с усилията на група доброволци с най-висока експертиза. И както в “отворения код” приносът на всеки към крайният продукт е изключително важен, но не може да бъде измерен количествено, така и ние вярваме, че образованието днес не е само ангажимент на учителя, то е ангажимент на родителите, на обществото, на всички нас и е много по-важно да се фокусираме върху процеса на учене (през целия живот), а не върху количествените измерители и оценки. Особено при децата в начален курс, с които ние работим. Моделът на “отворения код” генерира много по-разнообразен продукт, от гледна точка на дизайн и структура, защото е проект на хора с различни експертизи и опит. По същия начин вярвам, че учителите трябва да започнат да обменят информация, децата да работят по общи проекти, да се създават работни групи от различни класове, градове, дори държави. “Отвореният код” е достъпен за всички – време е училищата да се “отворят” и да ангажират родителите, бизнеса, хората без педагогически опит, които могат да споделят предизвикателства от реалния живот. “Отвореният код” изисква изключителни професионалисти с ясни цели и познания – мисия на образованието е да създава устойчиви личности, които не губят същността си в технологичната реалност.

Училището с “отворен код” на DigitalKidZ е проект за промяна на образованието. То не въплъщава в себе си непременно сградата на училището, а е нов модел на образователна методология.

В момента търсим подкрепа и спонсори за изграждането на първия по рода си иновационен образователен център – DigitalKidZ Hub, за да демонстрираме новия модел на обучение, в което дигиталната грамотност заема своето достойно място и да докажем, че промяната е възможна и тя не касае само финансовите ресурси или нови учебници, а е преди всичко е желание за промяна, визия и воля. Най-голямото ни предизвикателство е времето. От една страна технологичната еволюция се случва с по-бързи темпове от това, което успяваме да осъзнаем и усвоим. От друга страна, продължаваме да чакаме поредната промяна в законодателната рамка, пренаписването на учебници или актуализация на учебната база. Нужна ни е промяна в обществения мироглед и осъзнаване за мястото на технологиите в училище.

Казвате, че технологиите могат да осигурят пълноценен живот на деца с проблеми в развитието. Как може да стане това, работите ли по такъв проект?

Да, разбира се. Бидейки маркетинг консултант по образование и професия, моята лична мисия през първите две години от създаването на DigitalKidZ беше да проуча потребностите и предизвикателствата, пред които се изправяме, за да създадем продукт, който е специфичен за българската среда и отговаря на нуждите на потребителите. До дни ще представим на пазара първата от поредицата ни образователни игри, които всеки учител и родител могат да закупят в сайта на Фондацията. Парите ще бъдат използвани изцяло за подкрепа и финансиране дейността на Фондацията. Играта развива емоционалната интелигентност на децата и т.нар. “множествена интелигентност”, балансирайки работата на лявото и дясното им мозъчно полукълбо.

 

Защо правим не-дигитална игра за дигиталните деца?

Защото вярваме, че преди да “пуснем” децата в дебрите на интернет и дигиталните джаджи, трябва да се погрижим да изградим силни личности, които вярват в себе си, познават емоциите си, осъзнават своята същност и роля като индивиди. Развили са критично мислене, имат самоувереността, че могат да създават иновации и да общуват. Изграждаме всички необходими им умения и компетенции в реална, аналогова среда, за да ги провокираме да тестват наученото и да го надградят в средата, където те се чувстват най-свойски – дигиталната. В кутията със 100 карти с предизвикателства, децата ще открият още приказката за Зед, нашият герой-мечтател, ще разберат защо приятелите на Зед са сова, куче и лисица. В кутията има още пъзел, който ще провокира въображението на децата и основни инструкции за употреба и приложение на играта в клас или като семейна игра у дома и на дълъг път. Ако вече сме привлекли интереса на читателите ви, препоръчваме им да следят сайта на инициативата и да се абонират за нашия бюлетин. Това е най-сигурния начин, че ще получат първи информация за новите ни обучения за деца, образователни игри и наръчници със съвети, директно на своя имейл.

digital

 

Интервюто взе Янка Петкова.

Снимките са предоставени от Digital Kidz.

Последно променена в Понеделник, 06 Февруари 2017 17:17
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Facebook

#thessaloniki #theoldport #justloveit

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на