Една година история на фондация „За Нашите Деца“ вече и на хартия

2017-а година беше бележита за фондацията – бяха променени стотици детски съдби с пълен набор от услуги, а в края й „За Нашите Деца“ отбеляза своята 25-а годишнина. Историята от изминалата година вече е в достъпна за всеки формаКои са ключовите дейности в нея?

Услугите

За поредна година Фондацията използва най-голямата си сила – работата в синхрон на широка палитра от качествени социални и интегрирани услуги за деца в ранна възраст (0-7 г.) и техните семейства. Ето малка част от това, което беше направено, за да се реализира една мечта – всяко дете в България да живее и да се развива в семейство: 

Превенция за предотвратяване на изоставянето

Ключова се оказва най-спешната намеса, при която майката иска да изостави детето си още в родилно отделение. Опитът на екипа показва, че навременната семейна подкрепа е много важна за преодоляване на риска от раздяла. През 2017-а беше изключително позитивно приета създадената в Пловдив група за подкрепа на семействата на роднини и близки, които отглеждат деца, лишени от родителска грижа, със специалисти на „За Нашите Деца“. В защитено пространство, всеки месец, те споделят трудности и успехи, проблемни ситуации и варианти за разрешаването им.

 „Детска къща“ – семейна топлина и уют за най-малките

През изминалата година Детската къща предостави временен семеен подслон на 13 бебета, лишени от родителска грижа, за които към момента са изчерпани възможностите за връщане в родното семейство, при близки и роднини, в осиновително или приемно семейство. Там екип от специалисти се грижи за пълноценното им индивидуално израстване и развитие.

Приемната грижа – най-добрата временна грижа за деца без родители и близки

През 2017-а година Центърът по приемна грижа се утвърди като предоставящ най-пълен пакет от услуги за развитие на приемната грижа в България. Едно от предимствата му е възможността 32 приемни семейства да посещават групи за подкрепа и обучения за повишаване на квалификацията.

Влияние на фондация „За Нашите Деца“ върху политиките за деца в България

Резултатите от първото по рода си мащабно национално изследване на ранното детско развитие, проведено през 2017-а г. показаха, че са необходими сериозни подобрения в работата на здравната, образователната и социалната системи и ключовата необходимост от приемане на единна национална стратегия за ранното детско развитие. Екипът се включи активно в изготвянето на нов Закон за социалните услуги и на няколко поднормативни документа в сферата на социалните услуги. Активното членство в международни и национални мрежи и граждански обединения допринесе за по-ефективното застъпничество на мрежите и за увеличаване на чуваемостта на посланията, както в България, така и на европейско ниво.

Godishen Doklad 2017 FondatsiaZaNashiteDetsa

2017-а под знака на 25-ата годишнина на „За Нашите Деца“

Началото бе поставено с празник в Деня на детето, когато беше открита и площадка, адаптирана за деца с увреждания, а през есента в компанията на приятели, съмишленици и деца годишнината беше чествана с голям празник в Южния парк.

За осма поредна година се състоя и най-голямото събитие на фондацията „Вечер на добродетелите“, което набра над 160 000 лв. Организаторите събраха под един покрив над 400 гости - дипломати, представители на държавната и местна власти, на социално отговорния бизнес, на неправителствения сектор и на културните среди, партньори и дарители на фондацията.

С много труд, върхове и спадове, натрупан опит, но най-важното - с хиляди променени детски съдби отминаха 25 години от създаването на фондация „За Нашите Деца“. В следващите 25 екипът мечтае не само да спасява децата от институциите и да предоставя покрив над главите им, но и да стимулира развитието им още от първия ден. Защото вярва, че първите три години от живота на всяко дете са жизненоважни за неговото успешно и пълноценно развитие.


Препоръчваме ви още:

Малки музикални таланти в подкрепа на Фондация "За Нашите Деца"

Последно променена в Четвъртък, 28 Юни 2018 21:01
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Искам пли плоститулката!

Искам пли плоститулката!

20 Сеп, 2018 Татко Калоян

Майка на деветокласник

Майка на деветокласник

22 Сеп, 2018 Образование

Колко точно са големи 9-годишните?

Колко точно са големи 9-годишните?

19 Сеп, 2018 Образование

Да ги научим да учат

Да ги научим да учат

18 Сеп, 2018 Възпитание

Красиви хора

Красиви хора

17 Окт, 2018 Истории

Хазарт

Хазарт

17 Окт, 2018 Истории

Ева на третия етаж

Ева на третия етаж

17 Окт, 2018 Истории

Къде живееш?

Къде живееш?

16 Окт, 2018 Истории

Малкият човек и светът наоколо

Малкият човек и светът наоколо

15 Окт, 2018 Възпитание

У дома

У дома

15 Окт, 2018 Истории

Време назад

Време назад

14 Окт, 2018 Истории

Facebook

This look... #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам