logomamaninjashop

В подкрепа на кампанията "10 минути само за теб"

Спектакълът „Втори меден месец“ се организира в подкрепа на кампанията за профилактика на рака на шийката на матката "10 минути само за теб", която е продължение на приетата Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка (2017-2020). В комедийната постановка играят талантливите български актьори Искра Радева, Антон Радичев, Елена Кънева, Стефан Стефанов, Теменуга Первазова, Деси Стоянова. Режисьор е Димитър Стоянов.
Инициативата е на Националното сдружение за профилактика на рака на шийката на матката.

Представлението "Втори меден месец" на Театър "Искри и Сезони" ще се играе на 26.04.2018 г., четвъртък, от 19:00 ч в Сити Марк Арт Център в София.

HVP2***

Ракът на маточната шийка (РМШ) е заболяване с висока честота и неблагоприятната прогноза. Обикновено той се развива в средата на живота – време, когато много жени отглеждат децата си и допринасят за стабилността и сигурността на семействата си. Тези фактори определят неговото значение като тежък проблем на съвременното обществено здравеопазване. В световен мащаб годишно се диагностицират над 530 000 нови случая и според експертите, ако няма сериозни усилия, насочени към предотвратяването на РМШ, тази цифра би достигнала 1 милион нови случая на година през 2050 г.

През последните години у нас е налице трайна възходяща тенденция на годишните показатели за заболяемост и смъртност. Според данните на Националния раков регистър, честотата на новооткритите случаи на РМШ се е увеличила почти трикратно. Годишно новите случаи на заболяването са 1 100 - 1 200, а случаите на смъртен изход – между 350 и 400. Това означава, че всеки ден в България умира по една жена от РМШ и се диагностицират  три нови случая на заболяването.

Със своята Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, България принадлежи към групата от 87 държави в света, които имат национални програми за имунизация срещу РМШ, финансирани с публични средства. Националната програма осигурява безплатна имунизация срещу рак на маточната шийка за момичетата на 12 и 13-годишна възраст, като всеки родител, който желае да имунизира дъщеря си, следва да се обърне към личния си лекар и да получи повече информация на сайта на Националната програма.


Препоръчваме ви още:

10 минути само за теб - кампания срещу рака на маточната шийка

Гинекологът отговаря

Един много личен разговор

Последно променена в Вторник, 17 Април 2018 08:52

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам