logomamaninjashop

„Петя и вълкът“ - музикална приказка за деца и родители

Камерен ансамбъл „Силуети“ представя музикалната приказка „Петя и вълкът“ с идеята да създаде детски образователен спектакъл, който да запознае деца и ученици с един от шедьоврите на класиката, да провокира в тях интерес, отношение и добър вкус към музикалното изкуство и да им напомни, че да бъдеш добър не е отживелица. В България творбата е изпълнявана многократно от различни симфонични оркестри, но за първи път се прави обработка за по-малък камерен ансамбъл, който включва цигулка, виолончело, кларинет и пиано.

Petia i valkat plakat 1

От своята премиера през 1936 г. до днес музикалната приказка „Петя и вълкът“ непрекъснато се поставя на световната сцена и продължава да вълнува деца и възрастни. Този дълъг сценичен живот не е случаен. Историята за малкия Петя, който хваща лошия вълк и го изпраща в зоопарка, е все така актуална и интригуваща. Темите за доброто и злото, за смелостта и риска в името на доброто, за приятелството са основни в тази прекрасна творба на Сергей Прокофиев. Композиторът е автор както на музиката, така и на текста към нея. Произведението е написано по инициатива на Наталия Сац, директор на Централния детски театър в Москва по това време. Главната цел на създателите му е „да култивират музикалния вкус на децата в училище“ – стремеж, който намира и днес своя смисъл с все по-голяма сила.

В оригинал Прокофиев пише музика за симфоничен оркестър и четец, който да представи приказката. През годините обаче се появяват множество преработки за различни инструменти или състави, анимационни екранизации, игрални версии и много други.

Дати на концертите: 29 април, 11.00 ч.; 13 май, 16 ч.; 3 юни, 16 часа

Спектакълът се представя в залата на Сити Марк Арт Център. Билети можете да закупите на касата на центъра. 


Препоръчваме ви още:

"Шарената книжка" - концерт-спектакъл за най-малките

Програма на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи

Дни на приобщаването 2018

Последно променена в Петък, 13 Април 2018 15:53

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам