Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *

Училищни чудеса

Не е лесно да си ученик в днешно време. Възрастните имат големи очаквания към теб, а растеш, заобиколен от хора, които повтарят, че няма начин да се получи това и онова, че няма смисъл да правиш това и онова, защото просто няма да стане. Но силата дори и на един човек, срещнат в правилното време и на правилното място, може да промени това. Така започва и историята на учениците от село Румянцево – Кристина, Патриция и Галин, които срещат своя ментор Рали в програмата на „Училищни чудеса“. Те са само един от десетте екипа от ученици в регион Ловеч, на които програмата „Училищни чудеса“ предлага подкрепа и менторство, за да постигнат положителна промяна в общността си. Младежите са на възраст между 12 и 17 години и се опитват по някакъв начин да подобрят средата, в която живеят, да поемат отговорност за населените си места и да покажат, че има начин. А за тази задача екипът на „Училищни чудеса“ им помага с обучения и ментори, които да се погрижат за това учениците да канализират цялата си енергия и идеи в посоката, която са избрали.

Целите, които са си поставили, са разнообразни и варират от това да спретнат изоставен стадион в селото си до това да намалят броя на ранните бракове в общността си. И успяват. Понякога по-трудно и бавно, понякога по-лесно и бързо. Но нито един екип не се е отказал от амбициозните си цели. Учениците работят по проектите си само от началото на тази учебна година, но вече имат значителен напредък. В Румянцево всяка седмица се провежда „Забавен час“ и с всеки изминал път резултатите стават по-видими и ярки. Кристина, Патриция и Галин сами планират как да ангажират съучениците си, как да им предадат знания и умения и да ги превърнат от най-палавия клас в най-сплотения отбор. А часовете им са наистина забавни! Има танци, песни, рисуване и дори кулинарни изненади като дегустация на суши – нещо, което не се случва всеки ден в Румянцево. Децата вече изявяват желание сами да водят подобни забавни часове, а когато някои деца се спречкат, учениците на забавния час им обясняват за езика на жирафа и езика на вълка. И докато се забавляват, те учат себе си и другите, че има начин. Всеки може да избере дали да бъде от хората, които правят чудесата, или от хората, които само ги наблюдават. 

25790901 686707781522720 4950730671420407821 o

Фондация "Ук" е млада организация ръководена от работливи и позитивни хора с преподавателски опит, които вярват в потенциала на всяко дете. Основният проект на фондацията е програмата "Училищни чудеса": инициатива, която стимулира и помага на ученици от малки населени места в България да бъдат отговорни местни лидери, които са способни да се справят проактивно с предизвикателствата в своите общности и допринасят за по-устойчиво гражданско общество. През 2017/2018 учебна година екипът на фондацията работи с 36 ученици от 11 населени места в общините Ябланица, Луковит и Троян. Организират се обучения и пътувания, учат ги на лидерски умения, като ги подтикват да анализират и намират решения на проблемите в средата им като работят по проекти на местно ниво.

29313590 722041117989386 3985587362716450816 n

На 31-и март фондацията организира благотворително великденско събитие за деца и възрастни в Американския колеж в София.
Парите събрани от таксите за участие във Великденското събитие ще се използват за финансиране на обученията и събитията по програма "Училищни чудеса". Ако искате да помогнете за това повече ученици да изпълнят смелите си идеи и да превърнат средата си в по-добро място, можете да ги подкрепите, забавлявайки се с боядисване на яйца. 

Препоръчваме ви още:

Час по щастие

Часът на Музейко

Разбирам те. Не те обвинявам. Ще ти помогна

Последно променена в Петък, 23 Март 2018 10:38
Прочетена 324 пъти
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Сами пишем себе си

Сами пишем себе си

25 Апр, 2018 Истории

Въпрос на оцеляване

Въпрос на оцеляване

25 Апр, 2018 Здраве

Удобното дете

Удобното дете

25 Апр, 2018 Възпитание

Майката не е само "инкубатор"

Майката не е само "инкубатор"

25 Апр, 2018 Добра форма

Бавачка или баба

Бавачка или баба

25 Апр, 2018 Възпитание

Facebook

Hi, Granny :) #mamaninja #grandson #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on