Марта Вачкова гостува в Музейко с истории за болярската мода

През пролетната ваканция Музейко организира вълнуващи ателиета и арт работилници

В най-лютия месец от годината, който Музейко посвещава на българските традиции, специален гост на детския научен център е слънчевата Марта Вачкова с топлата си, пролетна усмивка. Тази неделя, 25-и март, голямата ни актриса се превръща в Музейковец за 1 ден и разказва какви дрехи са носили знатните българи през Средновековието, с какво са боядисвани пурпурните тоги на българските владетели и защо Боянската църква е считана за шедьовър дълго време преди европейския Ренесанс.

Гостуването на Марта Вачкова се случва дни преди пролетната ваканция, която в Музейко ще бъде повече от вълнуваща, с куп работилници и арт ателиета, вдъхновени от наклонената кула в Пиза, екзотичните щитове на африканското племе масаи, загадъчната вселена на морското дъно, суперсилите на насекомите, нишките на памука, разгледани под микроскоп, и дърветата, представени от истински учени-дендролози. Програмата на “Пролетна ваканция в Музейко” е за деца от 1-и до 4-и клас и ще тече в дните между 2-ри и 5-и април от 08:30 до 13:30 ч. с предварително записване.

Защо дрехите в болярския двор през Средновековието са различни на цвят и какво означава това? Готов ли си да миришеш на козя урина, но да влезеш в обувките на римски император? Какви тенденции е следвала знатната българска мода по времето на най-големите ни владетели и кого е имитирала болярската им осанка? Ако и вашето дете мечтае да обиколи двора на цар Калоян в компанията на Марта Вачкова, да научи защо съпругата на царя - Десислава - е считана за най-съвършения образ на европейското средновековие и да се посмее над куриозните свидетелства за пурпурните бои в древния свят, не пропускайте да посетите Музейко тази неделя, 25-и март!

***

Доброволческата инициатива “Музейковец за 1 ден” е създадена, за да обогати знанията на българските деца и за да разшири научния им хоризонт чрез забавна беседа-игра, поднесена от харизматични български знаменитости. До момента в инициативата, създадена в края на 2017 г., се включиха Максим Ешкенази, Ана Пападопулу, Рафи, а този месец и Марта Вачкова.


Препоръчваме ви още:

Какво се чува в Космоса

Ана Пападопулу поема към Северния полюс в Музейко

Митко Павлов гостува в Музейко

Последно променена в Четвъртък, 22 Март 2018 11:50
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

8 часа насаме със себе си

8 часа насаме със себе си

28 Дек, 2018 Възпитание

Пожелайте им лош късмет

Пожелайте им лош късмет

04 Ян, 2019 Образование

Обещайте си

Обещайте си

31 Дек, 2018 Истории

Зодиак 2019

Зодиак 2019

03 Ян, 2019 Забавно

Даровете на родителството

Даровете на родителството

30 Дек, 2018 Отношения

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам