logomamaninjashop

La La Land - концертът

La La Land in concert е събитието, което ще зарадва българските почитатели на емблематичния мюзикъл, обрал световните филмови награди.

На 7 декември в зала 1 на НДК отново ще видим на голям екран романтичната и цветна история на Ема Стоун и Райън Гослинг, но този път под звуците на жива музика.

Филмовият сандтрак на Джъстин Хъруиц, носител на два Оскара и Златен глобус, ще бъде изпълнен у нас от симфоничен оркестър и джаз бенд.

Събитието е част от световното турне Concert: A Live to Film Celebration, преминало вече през САЩ, Канада, Великобритания, Мексико, Италия, Франция, Швейцария, Турция, Индонезия. То е колоритно, експанзивно и изключително очарователно. Съчетава визуалното изкуство и музиката.

lalaLand 55

Грандиозната му премиера е на 26 май т. г. в легендарната Hollywood Bowl в Лос Анджелис, която събира тогава 17 000 зрители – ценители на филма. На концерта присъстват някои от ключовите фигури във филма – режисьорът Деймиън Шазел и актрисата Ема Стоун, изиграла ролята на Миа Долан. Сред солистите на сцената е легендарният тромпетист Артуро Сандовал. На диригентския пулт излиза композиторът на музиката във филма Джъстин Хъруиц.

LaLaLAnd 19

Директор на концерта е Ричард Крафт. „Със запазването на уникалните записани вокални изпълнения на Ема Стоун, Райън Гослинг и Джон Ледженд от саундтрака на филма и смесването им с живи музиканти, ние можем да изградим единствен по рода си концерт, който се превръща в хибрид на филм, предварителни записи и невероятна музика на живо", казва той.

Композиторът на филмовата музика Джъстин Хъруиц обра тазгодишните награди – „Златен глобус“ за оригинална музика и оригинална песен, два Оскара за саундтрак и песен (City of Stars), както и британската награда БАФТА за музика.

На концерта в София музиката ще бъде изпълнявана от симфоничния оркестър на БНР и едни от най-добрите ни джаз музиканти.

lala 99

Филмът

"La La Land" разказва историята на Миа (Ема Стоун) – начинаеща актриса и киноманка, която иска да стане сериозна актриса, и Себастиан (Райън Гослинг) – посветен джаз пианист, който иска да отвори собствен клуб. Двамата се борят, за да сбъднат мечтите си и същевременно се впускат презглава в любовна история, която ще промени живота им. Действието се развива в съвременен и ярък Лос Анджелис, където ежедневният живот е радост и болка. Темата е за предизвикателствата и жертвите, които трябва да дадем по пътя към реализиране на личните си копнежи. Това е история, изпълнена с романтика, мечти и надежди. Представена от актьорската двойка Гослинг и Стоун – и двамата с блестящи актьорски, танцови и музикални умения.

Лентата отдава почит към мюзикълите от Златната ера на Холивуд с участието на емблематични екранни двойки като Джиндър Роджърс и Фред Астер.
Преди да заснеме филма си режисьорът Деймиън Шазел гледа някои от класиките на музикалното кино - ранните мюзикъли от 50-те години на миналия век и в „Ла Ла Ленд“ прави референции към тях.
LaLaLand Oscar

Наградите

  • „Ла Ла Ленд“ е носител на 6 награди "Оскар" и 7 награди "Златен глобус“.

  • На наградите „Златен Глобус“ през 2017 г. поставя рекорд с общо 7 награди от 7 номинации – за най-добър филм в категорията „комедия или мюзикъл“, за най-добър режисьор, най-добър сценарий (Деймиън Шазел), за актьор и актриса във филмова комедия или мюзикъл (Ема Стоун и Райън Гослинг), оригинална музика и оригинална песен (City of Stars). 

Gosling Stone

  • На 89-ите филмови награди "Оскар" мюзикълът печели 6 награди – за най-добър режисьор (Деймиън Шазел), най-добра актриса (Ема Стоун), сценография, саундтрак (музиката на Джъстин Хъруиц), оригинална песен (City of Stars) и за операторско майсторство.

  • "Ла Ла Ленд“ обра и британските кинонагради БАФТА, като  получи статуетката за най-добър филм, Шазел – за най-добър режисьор, а Ема Стоун - за най-добра актриса. Мюзикълът взе и наградите за музика – на композитора Джъстин Хъруиц, и за кинематография.  

LaLaLand Oscar 1

Любопитно

  • Филмът има общо 212 награди от 248 номинации.

  • „Ла Ла Ленд” се състезава за рекорд по най-много номинации за Оскар с "Титаник" (14 на брой).

  • В този филм Ема Стоун и Райън Гослинг са екранни партньори за трети път. Преди това те участват заедно в „Оглупели от любов" и "Гангстерски отдел". 

LaLaLand Gosling 1

  • Райън Гослинг изпълнява сам парчетата във филма, без участието на пианист-дубльор. Първоначално пиесите са записани от пианиста Ранди Кърбър. След това Гослинг прекарва по два часа на ден, 6 дни в седмицата, в уроци по пиано, за да научи музиката наизуст. Така че, когато снимките започват, той вече е готов да свири сам. Джо Ледженд, негов партньор във филма и професионален пианист, споделя възхищението си, че Гослинг толкова бързо се научава да свири много добре на пиано.

  • В лентата Гослинг играе пианист, а Джо Леджент – китарист. Докато в реалния живот Леджент е професионален пианист, а Гослинг свири на китара. Така и на двамата се е наложило да се упражняват в свиренето на нови за тях иструменти.

  • Преди снимките Демиън Шазел, Ема Стоун и Гослинг посещават вдовицата на Джийн Кели и разглеждат неговите киноархиви и реликви, включително и копие на скрипта на „Singin’ in the Rain“от 1952 г. 

LalaLand Dance

  • Шазел избира Ема Стоун за своя филм, след като я вижда в ролята й на Сали Боулс в постановката на Бродуей „Кабаре” /2014 – 2015г/.

  • Филмът е сниман на повече от 70 локации в Лос Анжелис.

  • Откриващата сцена „Another Day of Sun” е снимана при екстремни условия – за два дни, на 43 градуса C температура.

  • Шазел е първият режисьор, печелил Оскар за мюзикъл, след Боб Фос за филма „Кабаре” през 1972 г.

  • Ема Уотсън отказва ролята на Миа заради участието си в „Красавицата и звяра”. Докато Райън Гослинг отказва ролята на Звяра в същия филм, за да се появи като Себастиян в „Ла Ла Ленд“. 

LaLaLand 9

Критиката

  •  „Независимо как приемате финала на филма – като тъжен или щастлив - и в двата случая „Ла Ла Ленд“ ви изпраща със сълзи в очите и с песен в сърцето.“ – The Telegraph 

  •  „Това е красив и вдъхващ надежда филм, идващ във време, когато няма много красота или надежда в нашите филми, виждаме го в картината – една буйна музикална драма, каквато не сме виждали от десетилетия.“ - San Francisco Chronicle

  • “Като подарък от филмовите богове дойде мечтата La La Land на Деймиън Шазел, точно когато много от нас имат отчаяна нужда от някаква светлина. Това е дарът на киното в изобилие от първични цветове и кадифени залези на Л.А”. - The Seattle Times

  • „La La Land иска да ни напомни колко красиви могат да бъдат полузабравените мечти за старите дни - лица, музика, романтика и движение. Той се рее в звездите и за малко повече от два чудесни часа кара и вас да полетите.“ -  The Telegraph


  • „Този филм е смел, жизненоважен, забавен и жив.“ – Slate

  • „La La Land е жива утвърждаваща храна за душата.“ – USАToday 

LaLaLand 10

  •  „ЛаЛаЛанд е едновременно любовно писмо до объркващ и вълшебен град и ода на идеята за могъщата романтика в цялата й детайлна сладост." – Time

  • Неговата пълна липса на сдържаност, цинизъм или стеснителност кара зрителите да забравят собствените си резерви и просто да усещат големите, широки и прости емоции, които се излъчват от екрана, чрез запомнящи се песни, преливащи във фантастична последователност.“ - The Verge

  • Ема Стоун за Гослинг: „Райън Гослинг ми напомня на класическите звезди от Холивуд – пее, танцува, играе и те кара да се смееш. Често играе роли на мълчаливи мъжаги, но в Ла Ла Ленд, където се снимахме заедно, той доказа колко широк диапазон притежава като изпълнител. Гослинг може да играе трилъри, комедии и романтични истории. Радвам се много на неговия успех, напълно си заслужи и двете номинации за Оскар и вярвам, че скоро ще спечели наградата. Чудесен човек и истински добър актьор“.

 

Снимки: William Morris

 

Препоръчваме ви още:

Живот като на кино
Интересни факти за La la Land
Препоръките на преводача за София Филм Фест


Последно променена в Сряда, 06 Декември 2017 10:46

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам