Майката на детската площадка

Автор: Мая Цанева

Аз съм Майката на детската площадка. Казвам се Мая, но ако попитате някого от родителите в градинката ни, или пък кмета ни, той ще каже: „Тя е от майките“.

Ние сме Гражданската инициатива за безопасни детски площадки, но сме известни като „Майките“. Всеки път, щом отиваме на среща в общината, пишем си в някого във Фейсбук или сме на медийно участие, повтаряме кои сме, но накрая пак сме „майките“.


Отговорно е да си „Майката на детската площадка“
, особено когато те свързват с ремонта на съседната детска площадка, бъркат те с Контактния център на Столична община или ти пишат с молба да привлечеш вниманието към изоставена градинка, в която семействата прекарват летните си вечери. Въпросите, които те мъчат, или ти задават, са повече от отговорите. Хем ти се иска ти да помогнеш на всеки, хем знаеш, че не можеш да спасиш или обезопасиш всяка детска площадка. Можеш да предизвикаш своите съграждани и институциите да си говорят. Можеш да създадеш възможности за доброволчество. Опитваш да превърнеш общинските площадки в наши. И това е добро начало.


Предизвикателно е да си „Майката на детската площадка“.
Да откриеш малцината, които не само мрънкат колко е мръсно, старо, опасно, там, където децата им играят. Те се появиха изневиделица и бързо се събрахме в едно голямо малцинство, което променя градската среда в София, Хисаря, Стара Загора. Всичко започна като „Не се сърди човече“, но продължава като сериозна игра на нерви, документи, интереси, дори и игра с медии. Предизвикателството ни срещна с прекрасни партньори, направи ни приятели с хора, които само сме мечтали да срещнем.


Приятно е да си „Майката на детската площадка“. Упоритата ти работа да образоваш съседите си как да се възползват от правата им на граждани, дава резултат. Повече сигнали с отговори в срок, завършени отдавна отлагани ремонти, пълна зала за обществено обсъждане по твоя инициатива – това ти дава сили и гласът ти вече не трепти от притеснение пред кмета или пред камерите. Какво още… Площадката се изпълва с повече от 50 доброволци, които чистят градинката си. Възрастна жена прави уборка на градинката в делнична вечер и те пита „кога ще боядисваме пейките“. Деца слагат табели „Не хвърляй боклуци“.

 

Вдъхновяващо е да си „Майката на детската площадка“. Приисква ти се да не крадеш от съня си, да не работиш само през уикенда с момичетата и да ходиш на сутрешни срещи в общината, а да превърнеш мисията „безопасни детски площадки“ в своя работа. Мечтаеш си как един ден ще си „бабата на детската площадка“ и внуците ти ще играят на места, което ти познаваш като собствения си дом. Да се чувстваш уверена, щастлива, че си променила света, в който живееш. И може би, някъде по пътя към тази мечта, да те запомнят като Мая от Гражданската инициатива за безопасни детски площадки. Дотогава аз съм „Майката на детската площадка“.

*********


Гражданската инициатива за безопасни детски площадки спечели първата си награда в конкурса „За енджиотата и хората“ на Фондация „Лале“ и Информационния портал за неправителствените организации в България. Есето на Мая Цанева представя дейността на организацията. На награждаването Георги Генчев от НПО портала пожела един ден да се срещне и с „бабите“ на детските площадки. Дотогава се възползвайте от възможността да споделите мнението си какви места за игра искате за децата си, ако живеете в район Люлин в София в петък, 10 ноември!

 


Препоръчваме ви още:


Кой носи отговорност за детските площадки?
Презареди детската площадка!
Войната на таралежите

Последно променена в Четвъртък, 09 Ноември 2017 08:48
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Система, зачената в грях

Система, зачената в грях

19 Окт, 2018 Истории

Майка на деветокласник

Майка на деветокласник

22 Сеп, 2018 Образование

Безизходица

Безизходица

07 Окт, 2018 Истории

Ами аз изкарвам парите…

Ами аз изкарвам парите…

05 Окт, 2018 Забавно

Обичам сина си повече

Обичам сина си повече

06 Окт, 2018 Отношения

Теб те е страх от мен

Теб те е страх от мен

22 Окт, 2018 Истории

За Валери и Креслите

За Валери и Креслите

22 Окт, 2018 Истории

Този етап

Този етап

21 Окт, 2018 Добра форма

Душа не се трансплантира

Душа не се трансплантира

20 Окт, 2018 Истории

Не ме гони!

Не ме гони!

19 Окт, 2018 Истории

Система, зачената в грях

Система, зачената в грях

19 Окт, 2018 Истории

Facebook

This look... #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам