logomamaninjashop

Първи Фестивал на способностите в София

Ability Fest Sofia е с фокус върху способностите на хората с различни затруднения, и цели да провокира емпатия чрез преживяване

На 8 октомври, неделя, между 11 и 17 ч., в столичното Ларго (античен комплекс “Сердика” в подлеза на метростанция “Сердика”) Ability Fest Sofia 2017 ще се разгърне като празник на уменията и различията.

Ability Fest Sofia кани всеки, който обича предизвикателствата и е отворен за света на другите, да се включи в събитието. Посетителите на фестивала ще могат да тестват способностите си чрез специално разработени, водени от хора със затруднения, игри, препятствия, лабиринт. Те ще трябва да се справят с разнообразни предизвикателства със затворени очи, без думи, и с различна степен на сложност от гледна точка на памет и концентрация. За най-отдадените са предвидени изненади и томбола с награди.

Фестивалът ще демонстрира и уменията на хора с различни затруднения. Те ще водят малки и по-големи работилници - с различни арт техники и изработки. Деветте работилници канят всеки да изработи нещо с ръцете си, което да отнесе за спомен у дома. 


ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА

На фестивала ще има 17 различни предизвикателства, включително: Говори с поглед - кажи едно изречение, без да говориш или да използваш ръцете си, само с помощта на специално устройство, което проследява погледа ти; Затвори очи и усети - без да виждаш премини по трасе, рисувай, сглобявай, и още; Сподели жест - общувай без думи, тествай колко си добър в четенето по устни и научи няколко фрази на жестов език; Лабиринт на ума - премини през голям и сложен лабиринт, като внимаваш много в детайлите. За всяко успешно преминато предизвикателство посетителите получават печат върху картата си, като след десет събрани печата взимат малък подарък и се регистрират за томболата ни с награди.

РАБОТИЛНИЦИ

Деветте работилници на фестивала включват дейности като изработване на еко-фенери, бижута и сувенири, картички и значки, рисуване на керамика. Всички те ще са водени от ентусиазма на младежи с различни затруднения. Посетителите могат да вземат вкъщи всичко, което са изработили по време на работилниците.

ФИЛМ

През целия ден ще излъчваме безплатно номинираната за “Оскар” анимация “Сляпата Вайша” на Теодор Ушев, по едноименния разказ на Георги Господинов, получила световно признание с над 35 награди.


Инициаторите на фестивала, група организации, работещи с или за хората с увреждания вярват, че промяна на нагласи се постига чрез стимулиране на усещания и провокиране на чувства. Фестивалът е израз на тяхната убеденост, че важна стъпка към разбирането, приемането и социалното включване е създаването на пространства за съпреживяване, за среща, за общо забавление. Това е Ability Fest Sofia. 

“Твърде често свързваме темата “хора с увреждания” с нещо тъжно и тежко. Хората с увреждания нямат нужда от съжаление, а от приятели, от подкрепа, от това да принадлежат. Често когато говорим за хората с увреждания, забравяме, че говорим за хора. От вглеждане в увреждането преставаме да виждаме човека. Ability Fest Sofia е нов подход за това обществото да се ангажира с темата по конкретен, осезаем и ангажиращ начин, чрез приятно преживяване и вълнуващи игри, предизвикателства и работилници, водени от хора със затруднения”, казват организаторите.

Фестивалът на способностите е напомняне, че това, което ни прави хора, са нашите способности, а не нашите затруднения. И най-вече, че с достатъчно подкрепа можем да постигаме целите и мечтите си. Оттук и слогана на фестивала - “Заедно можем всичко!”

---

Инициатори на Фестивала на способностите са Български център за нестопанско право, Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения, Лумос, „Светът на Мария“ и „Бъди с приятел-България“.

Събитието се случва в партньорство с Глобална инициатива в психиатрията – София, Синергиа, АСИСТ – Помагащи технологии, Заслушай се, Български форум на бизнес лидерите, със съдействието на Right Rental и със специалната подкрепа на Dextrophobia Rooms.

Ability Fest Sofia 2017 ще бъде домакин и на две изключителни изложби – фотографската „И НИЕ МОЖЕМ“ на Фондация „Лумос“ и „РЕШАВАМ=СЪЩЕСТВУВАМ“ с автор Надежда Георгиева НАД и текстове на Яна Бюрер Тавание. Творбите представят по достоен начин темите за правото на труд и равенство на хората с увреждания.

 


Препоръчваме ви още:

Талантът да обичаш по-лесно от другите 
Майки, за които няма празници 
Една вълнена история

 

 


Последно променена в Петък, 06 Октомври 2017 11:23

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам