Нощ на ансамблите през ноември

Трите най-големи български фолклорни състава – „Филип Кутев”, „Тракия” и „Пирин” за първи път ще се надиграват в Пловдив на 16 ноември в зала „Колодрума“.

В София спектакълът ще бъде представен на 13 ноември. Тази година единственото по рода си фолклорно надиграване, ще се проведе и във Варна, на 15 ноември, където най-добрите танцьори, певци и инструменталисти ще се съберат на една сцена в ритъма на истинска българска фолклорна музика.

В спектаклите в трите града ще се включат над 150 души - танцьори, певци и музиканти, които ще се надиграват, сменяйки костюми от всички фолклорни области на България и ще излизат на сцената в няколко поредни изпълнения, за да се съберат накрая заедно в общо хоро.

Билети за спектакъла „Нощ на ансамблите“ могат да бъдат закупени ексклузивно в интернет на www.ticketportal.bg, както и в Билетен център НДК и касата на ДКС – Варна.

 
Ансамбъл „Филип Кутев”

Националният фолклорен ансамбъл „Филип Кутев” е създаден през 1951 г. от знаменития български композитор Филип Кутев, чието име носи днес. Мисията на ансамбъла е да съхрани, възроди и преведе във времето огромното многообразие на традиционния български фолклор, представяйки го чрез автентични, обработени или съчинени на базата на фолклора песни, танци, инструментални пиеси, обреди и обичаи. С аранжиментите и авторските песни на Филип Кутев и танците на Маргарита Дикова, се създава цяла една школа, залегнала в изкуството на фолклорните ансамбли не само в България, но и по света. От създаването си до днес ансамбъл „Филип Кутев” е изнесъл повече от 7000 концерта из цяла България, а също в Европа, Азия, Африка и Америка.

 

Ансамбъл „Тракия”

Фолклорен ансамбъл „Тракия“ е създаден през 1974 г. от именития проф. Кирил Дженев. Спектаклите на ансамбъл „Тракия“ представят по неповторим начин огромното фолклорно богатство на България от всички етнографски области, с което покоряват сърцата на публиката вече 40 години в над 50 страни по света. Съществен принос за този неувяхващ заряд и младежко излъчване на ансамбъла винаги са имали и изпълнителите, които са настоящи студенти или вече завършили специалисти от Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив.

 

Ансамбъл „Пирин”

Ансамбъл „Пирин” е един от най-известните български фолклорни ансамбли, посланици на българското народно изкуство по света. Създаден през 1954 г, ансамбъл „Пирин” е изнесъл хиляди концерти пред повече от 6 милиона зрители и слушатели у нас и в над 60 страни в целия свят. В своята творческа биография и репертоар ансамбъл „Пирин” има над 400 заглавия от песни, оркестрови пиеси, музика за хор, солисти и танцови постановки. Множество записи на ансамбъла се пазят в златните фондове на БНР, БНТ, Радио Благоевград и други.

 

Препоръчваме ви още:

Да познаваш корените си повишава самооценката
Художникът е оголен нерв 
За малката нощ и любовта към изкуството Последно променена в Четвъртък, 28 Септември 2017 15:18
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Facebook

#thessaloniki #theoldport #justloveit

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на