logomamaninjashop

За Малката нощ и любовта към изкуството

Автор: Мария Петрова

Над 150 деца, повече от 120 родители и
8 доброволеца от "Лео клуб - Пловдив" и "Лайънс клуб - Филипополис", двама библиотекари, един организатор ... все приятели на рисуването и книгите се събраха в Малката нощ.

Като всяка година - започнаха по-рано, защото първите посетители дойдоха малко след 16 часа. Детският отдел беше отворен и посрещна всички с широко отворени обятия. Децата рисуваха с голямо желание и не се ограничиха само с една творба. Повечето си тръгнаха поне с 3, а десетина с по 7. Така е, когато се заплениш. Малките художници имаха и други забавления: сядаха на меките цветни табуретки или (от нетърпение) на пода и разлистваха книгите, които им предлагаха колоритни илюстрации и интересни случки. Бързо откриваха и книгите-пъзели, но не се притесняваха да си потърсят помощници. Родителите им също помагаха - в четенето и в рисуването. Създаваха свои версии на предложените от модели или напълно свободно интерпретираха.

Беше много весело, защото всеки разперваше нацапаните си пръстчета и показваше колко здраво се е оцветил. Най-забавно беше русокосо момченце на две годинки, което дълго не спря да „гали“ шарените листчета с още по-шарени багри. После ни показваше, че е по-нацапано от нас и ни даряваше с широката си усмивка.

Всеки се наслаждаваше на свободата да твори без рамка и закони и накрая си тръгваше с прекрасни картини, които момчетата от "Лео клуб - Пловдив" бяха „фиксирали“ със спрей на терасата на библиотеката. Малко ни оставиха за изложбата, но пък направихме хубави снимки, защото всеки ни дари с прекрасна усмивка от сърце. Другите доброволки сновяхме из читалните и помагахме на всеки, за да може свободно да се наслаждава на момента - да погали цветовете на нощта.
21231668 1510956375659564 4625721041439262656 n

Бяхме щастливи да видим приятели, които идваха за поредна година и ги намирахме пораснали. Още по-доволни оставахме от факта, че отново бяхме успели да ги изненадаме със страхотна техника, която да изпробват в приятна компания и уютна обстановка.

Много от новите почитатели на изкуството в библиотеката ни питаха за събитията, които организираме. С удоволствие споделяхме, че ги очакваме по време на: летните читални на открито (през юли), на творческите работилнички за мартеници и коледна украса, на "Drawing Day България, да рисуваме заедно!" (през първата събота на юни), на "Пловдив чете" и всички други литературни четения, които организираме през годината... (да не забравим Творческата работилница за мини картини в Нощта на Пловдив).

Центърът за работа с доброволци към РНБ "Иван Вазов" (и СНЦ "Писалка и перо") се старае да създаде програма, с която да обогати културния календар на Пловдив. Правим всичко в името на децата и техните родители, за да открият едно прекрасно място за срещи с изкуството (книга и илюстрация) и да общуват пълноценно.

Очакваме Ви!

Препоръчваме ви още:

Да погалим цветовете - творческа работилница за мини картини 
Динозаври завладяват София 
25 години фондация "За Нашите Деца"

Последно променена в Сряда, 20 Септември 2017 12:14

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам