Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *

"Грижа в ранната възраст" за 458 деца, родители и специалисти


Общо 148 деца, 245 родители и 56 специалисти получиха подкрепата на мултидисциплинарния мобилен екип от специалисти - психолог, специалист „Ранна детска интервенция“, специалист „Ранно детско развитие“ и рехабилитатор. През последните шест месеца те работиха с деца, семейства и специалисти от УМБАЛ Пловдив, 1 МБАЛ София и СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“ София, като част от партньорството със здравните заведения.
Екипът подкрепя приемните деца и семейства от Център по приемна грижа и бебетата от детската къща на фондация „За Нашите Деца“.

В болничната среда, мобилният екип продължава да подпомага здравните специалисти, чрез дейности по развитие на здравно-социален модел на грижа за детето и семейството. Само за последните шест месеца, специалистите по проекта работиха с 113 лица от УМБАЛ Пловдив, 73 лица от 1 МБАЛ София и с 210 лица от СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“, като извършиха специализирани консултации, обучения и дискусионни формати, насочени към здравни специалисти и към родители. Мобилният екип работи с настанените в болниците деца за намаляване на вредата от дългия болничен престой, превенция на уврежданията, социализация чрез различни образователни и развиващи уменията дейности. Обученията и дискусионните групи за родители и здравни специалисти обхванаха теми като „Недоносени деца“, „Здравословна диета и режим на хранене при деца до 7-годишна възраст“, „Комуникация на работното място – специалисти и родители“ и др.

Достъпът до всички услуги по проекта е напълно безплатен. Специалистите работят на място, в секторите, в които здравните специалисти оказват медицинска грижа за бебетата и децата.

До месец юни в УМБАЛ – Пловдив са подкрепени 15 недоносени деца, които преминават през услуга за късно проследяване - от тяхното изписване до 3-годишна възраст. С всяко от тях, по индивидуална програма, работи дългосрочно кинезитерапевт. Подкрепени са и 93 родители и 5 здравни специалисти с консултации за физическото и психично здраве на децата. Фондация „За Нашите Деца“ ще подпомогне и ремонта и оборудването на рехабилитационен кабинет към Отделението по неонатология с цел да се създаде максимален комфорт на децата, ползващи услуги по рехабилитация.

За първите 6 месеца от годината в 1 МБАЛ – София мобилният екип по проекта работи с 26 бебета, настанени в отделението за недоносени деца, консултира 36 родители и подкрепи 11 здравни специалиста на място, в отделението. Деца в стабилизирано здравословно състояние бяха настанени в специално ремонтираната от фондацията, с подкрепата на дарители, детска стая, която създава уют и комфорт за бебетата – условия, по-близки до домашната среда.

В детската педиатрия в София, СБАЛДБ „проф. д-р Иван Митев“, е оказана помощ на 74 деца, 108 родители и 28 здравни специалисти. Настанените деца в ранна възраст (0-7 г.) в болницата имат достъп до социализиращи дейности като арт ателиета, моделиране и образователни игри. Специалистите на мобилния екип на фондацията продължават да подкрепят чрез специализирани консултации родителите на настанените деца и здравните специалисти от детските отделения.

Изпълняваният от фондацията проект „Грижа в ранната възраст“, финансиран от фондация ОУК, има за основна цел е да подобри развитието и благосъстоянието на децата в ранна детска възраст (0-7 г.) като въведе интегриран здравно-социален и семейно-ориентиран подход към грижата. Чрез изследователски и застъпнически дейности, както и чрез пилотиране на социално-здравни услуги за директна работа с деца и семейства, проектът ще подпомогне подобряването на политиката и практиката по отношение на ранното детско развитие в здравната, социалната и образователната системи у нас.


Още за дейността на фондация „За Нашите деца“:

109 деца спасени от изоставяне 

Курс за кандидат-осиновители

Фондация „За Нашите Деца“ откри нова комбинирана площадкаПоследно променена в Понеделник, 07 Август 2017 11:17
Прочетена 318 пъти

LIVING DINOSAURS SOFIA 300x250

  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Из групите на майките

Из групите на майките

18 Окт, 2017 Истории

Мамо, не ми крещи!

Мамо, не ми крещи!

19 Окт, 2017 Възпитание

Мамо, ние бедни ли сме?

Мамо, ние бедни ли сме?

17 Окт, 2017 Възпитание

Утрешен

Утрешен

03 Окт, 2017 Блог

На мама синчето

На мама синчето

22 Сеп, 2017 Истории

Залез в Шипково

Залез в Шипково

21 Окт, 2017 Истории

Нашите заблуди

Нашите заблуди

21 Окт, 2017 Блог

Синдромът "Мили мами"

Синдромът "Мили мами"

20 Окт, 2017 Мама

За мама... няма!

За мама... няма!

20 Окт, 2017 Забавно

Моят приятел сополът

Моят приятел сополът

20 Окт, 2017 Здраве

Как да сме приятни гости

Как да сме приятни гости

20 Окт, 2017 Развлечения

Facebook